Taide konfliktissa -näyttely Werstaalla

Posted on heinäkuu 18, 2011

0


KONFLIKTI

Taiteesta tulee konfliktista toimintaa, kun se liitetään osaksi aktivismia, politiikkaa ja yhteiskunnallista muutosta. Taide konfliktissa -näyttelyyn on koottu esille tekoja, teoksia ja puheenvuoroja, jotka perustuvat erimielisyyteen, ottavat kantaa ja käyvät käsiksi epäoikeudenmukaisuuteen. Saako taide kuitenkaan suuntautua maailmaan vai pitäisikö sen tyytyä tarkastelemaan vain itseään ja omaa tulevaisuuttaan?

Kaikki taide voidaan nähdä poliittisena, jos vain päätetään tarkastella, kuinka jokin teos tai teko on poliittinen. Taide voi ottaa osaa hallitsevan tilanteen säilyttämiseen tai yrittää muuttaa maailmaa ja yhteiskunnallisia epäkohtia. Poliittinen tai yhteiskunnallinen taide leimataan kuitenkin helposti paitsi journalismi- tai dokumettitaiteeksi, myös postmodernismiksi.
Taide konfliktissa -näyttelyyn lyhennetyssä haastattelussa kansalaisaktivistina toiminut Jyri Jaakkola nostaa esiin sukupuolentutkimuksen, feministisen teorian, ja potmodernin filosofian vaikutuksen 2000-luvun aktivismiin. Puolisotilaalliset joukot murhasivat Jyrin Meksikon Oaxacassa huhtikuun 27. päivänä 2010. Jyrin ja muiden kansalaisaktivistien tarkoituksena oli osoittaa tukea San Juan Copalan alueella asuvien triqui-intiaanien yhteisölle, joka oli joutunut aseistautuneiden joukkojen saartamaksi.

Jaakkolan haastattelussa mainitsema postmoderni filosofia saattaisi antaa meille kaikille paremmat mahdollisuudet toimia yhdessä, jos vain jaksaisimme olla uteliaita. Postmoderni merkitsee herkkyyttä erojen, vähemmistöjen, totuuksien ja eri jumalien suhteen. Postmodernin pyrkimys ei ole yhteisymmärrys, vaan toista kunnioittava erimielisyyden tila. Postmoderni näkee politiikan ja taiteen toimintana, jonka päämääränä ei ole koskaan lopullinen samanmielisyys. Taiteen ja politiikan päämärä ei voikaan olla samanmielisyys, sillä juuri taiteessa ja politiikassa vallitsee jatkuva kiista ja konflikti oikeudenmukaisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta.

Taide konfliktissa -näyttely ei käsittele pelkästään Tampereen tai Suomen epäkohtia, vaan se nostaa esille myös Meksikon alkuperäiskansojen tilanteen, Zapatistien vastarinnan, Oaxacan väkivallan, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman sekä nettiaktivismin

Näyttelyn aktivistit, media, taiteilijat ja taiteilijaryhmät: Timo Bredenberg, Raul Gschrey, Hellyydenilmaus, Hirvitalo, Jyri Jaakkola, Lea ja Pekka Kantonen, Mikko Keskiivari, Mikael Kinanen & Vili Nissinen, Susanna Kuparinen & Valtuusto-työryhmä, Suvi Nurmi, Radio Moreeni (Ääniä Meksikosta: Jarkko Päivärinta, Nadja Laine & Satu Juoperi), Route Couture (Karoliina Paappa & Leena Pukki), Ricardo Trabulsi, Martta Tuomaala, Yhteiskunnallinen kokkikoulu (Riikka Kuoppala, Mikko Lipiäinen & Junya Lek Yimprasert), Youth as Refugees ja Filippo Zambon

Näyttelyn kuraattori: Pekka Niskanen, 050-5817221, pekka.niskanen@welho.com

Taide konfliktissa -näyttelyn nettisivusto

SARJAKUVA KONFLIKTISSA -TYÖPAJAN SATOA

Ensimmäinen Sarjakuva konfliktissa -työpaja järjestettiin 21.6.2011. Työpajan osallistujat keskustelivat Taide konfliktissa -näyttelyn teemoista ja toteuttivat kantaaottavat sarjakuvat valitsemistaan aiheista. Seuraavat työpajat järjestetään Työväenmuseo Werstaalla 19.7. ja 9.8.2011 klo 13-17. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki sarjakuvasta kiinnostuneet.

Alla Miriam Brantbergin sarjakuva työpajasta (klikkaa isommaksi).

Mainokset
Posted in: TAPAHTUMAT