Tullintorin kauppakeskus sensuroi teoksen Hirvitalon Antimateria-näyttelystä

Posted on syyskuu 29, 2011

0


Tampereella Tullintorin kauppakeskuksessa 28.9. avattu Hirvitalon Antimateria-näyttely sensuroitiin ja suljettiin samana päivänä Tullintoria hallinnoivan Citycon-yhtiön toimesta. Syynä näyttelyn sulkemiseen oli Teemu Takatalon kulutus- ja kapitalismikriittinen teos Tiedostavan kuluttajan synninpäästö, joka kommentoi Tullintorilla toimivien liikkeiden ympäristö- ja yhteiskuntavastuusuunnitelmia ja niiden toteutumista.

Teemu Takatalon teos Valistuneen kuluttajan synninpäästö. Klikkaa kuva isommaksi lukeaksesi teksti.

Syynä seinään maalatun teoksen herättämään närään oli kauppakeskuspäällikkö Mari Laaksosen mukaan kritiikin kohdistaminen suoraan kauppakeskusta ja sen liikkeitä kohtaan. Kriittinen toki saa olla. Mutta nyt kritiikki on kohdistettu suoraan kauppakeskuksen omistajan Cityconiin ja vuokralaisiimme. Emme tienneet tätä etukäteen. Vuokralaiset maksavat tämänkin tapahtuman, joten emme voi sallia tälläistä, Laaksonen toteaa Ylen Uutisten tekemässä haastattelussa.

Vaikka näyttelyn teoksista vain yksi aiheutti kauppakeskuksen omistajissa mielipahaa, vaati Citycon koko näyttelyn suljettavaksi.  Iltapäivän aikana tilanne kuitenkin kehittyi siihen, että teos lopulta tylysti sensuroitiin, jotta näyttely kokonaisuudessaan voi jatkua. Noin kello viiden aikaan kauppakeskuksen työntekijä saapui näyttelytilaan, maalasi Takatalon teoksen piiloon, ja poistui paikalta taiteilijoiden seuratessa tapahtumia tilan sulkeneen metallikaihtimen takaa.

Näemmä kritiikki osui kohteeseensa reaktiosta päätellen. Ilmeisesti se, mitä esitin teoksessa, pitää paikkansa
, närkästynyt Takatalo kommentoi.

Tervetuloa paikalle vielä tänä iltana! Avajaiset jatkuvat edelleen hämmentyneissä tunnelmissa noin iltayhdeksään.

Hirvitalo Antimateria-näyttely jatkuu (ainakin toistaiseksi…),
Avoinna ma-pe 11-19, la-su 12-18.
Tapahtumia paikan päällä lähes päivittäin, tervetuloa!

[takku]

Mainokset
Posted in: UUTISET