Tahrir ja Keskustori – samassa kamppailussa maailman eri laidoilla

Posted on lokakuu 28, 2011

2”…jo pitkään me Egyptissä ja muut toisaalla olemme taistelleet tukahduttavia järjestelmiä, kahlitsemista ja sitä kyseenalaistamatonta tuhoa vastaan, jota maailmanlaajuinen kapitalismi luo (kyllä, me sanoimme sen, kapitalismi): järjestelmä, joka on luonut asukkailleen vaarallisen ja julman maailman.”

Vastikään Takussa julkaistu solidaarisuusviesti Kairon Tahrir-aukion valtaajilta puhuu vihdoin asioista niiden oikeilla nimillä. Pohjois-Afrikan vallankumouksista inspiraatiota ammentavat torikokousliikkeet ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ovat jo pitkään hakeneet suuntaansa. Mitä tapahtuu nyt kun olemme ympäripyöreällä populistisella sanailulla keränneet kaduille kymmeniä tuhansia vihaisia ihmisiä? Pistääkö pörssi lapun luukulle, luovuttavatko pomot vallan työntekijöille, purkautuuko teollinen sivilisaatio?

Ei. Niin kuin olemme nähneet jokikisessä pidempiaikaisessa valtauksessa Pariisin kommuunista 1800-luvulla Tahririn aukiolle nykypäivänä: valtio tulee tukahduttamaan sitä uhkaavat kapinat keinolla millä hyvänsä.

On virkistävää huomata että monet torikokousliikkeistä ovat nyt havahtumassa siitä harhastaan, jossa näiden uusien liikkeiden kamppailu on jotain ihka uutta maailmassa. Ei sillä että pitäisi takertua menneeseen, mutta liikkeiden asettaminen oikeaan viitekehykseen ja etenkin aiemmista kamppailuista oppiminen voi auttaa valtauksia saavuttamaan täyden potentiaalinsa.

”Vallatkaa lisää, löytäkää toisenne, rakentakaa suurempia ja suurempia verkostoja ja löytäkää uusia tapoja tehdä kokeiluja ihmisten kanssakäymisen, yhteisymmärrykseen tähtäävän päätöksenteon ja demokratian kentillä. Löytäkää uusia tapoja käyttää näitä tiloja, löytäkää uusia tapoja puolustaa niitä, älkääkä koskaan enää luopuko niistä.”

Kuva tulevaisuudesta? Kuollut pankkiiri -liitupiirros Keskustorin torikokouksesta 15. lokakuuta.

Lue myös:

Mainokset
Posted in: POHDINNAT