Vapun menoja: bileet Näsinpuistossa 30.4. ja Pispalan vappujuhlat 1.5.

Posted on huhtikuu 30, 2012

0


Vappuun liittyy monia perinteitä. Se on ollut pakanallinen kesän alkamisen juhla. Se on myös ollut päivä jolloin porvarillisen yläluokkaisen tradition pohjalta kokoonnutaan lahtarilakki päässä puistoihin juomaan kuohuvaa, ja opiskelijat juhlistavat epätoivoista vieraantuneisuuttaan umpikännissä hölmöt haalarit päällä. 

Mutta vappu on ollut myös proletariaatin taistelun päivä, muistona tapahtumille Chigagossa 4. toukokuuta 1886, kun Haymarketille kokoontunut lakkoilevien työläisten tukimielenosoitus muuttui mellakaksi. Pommi tappoi useita mielenosoituksen hajottamista yrittäneitä poliiseja, ja valtio kosti teloittamalla kahdeksan anarkistia näytösoikeudenkäynnin jälkeen.

– Haymarketilta Hämeenkadulle – vappu on luokkataistelun juhla

Näsinpuistossa tänään ilmeisesti hiphop-painotteiset bileet klo 19 tai 20 eteenpäin pyöreällä katoksella.

Huomenna taas Pispalan vappujuhlat Pyykkipuistossa, joiden teemana on tänä vuonna fasismin ja rasismin vastustaminen. Tapahtumaa avataan kotisivuilla seuraavasti:

Pispalassa on vappua juhlittu kautta työväenliikkeen historian. Aate ei sammunut, vaikka monesta suusta sen väitettiin kuolleen. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Pyykkipuistossa vappujuhlia järjesti paikallinen kulttuuriyhdistys Moukari ja Korttitalo ry.

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen heräsi ajatus siitä, että jotain pispalalaisesta vapusta puuttuu -nimittäin oma vappujuhla. Tästä inspiroituneena ja tätä kaunista kevään juhlaa kunnioittaen joukko pispalalaisia päätti ryhtyä toimeen ja elvyttää tämän jo hetken kuopassa olleen perinteen. Näin syntyi uudelleen Pispalan vappujuhla, koko Pispalan kansanjuhla. Tämä uudelleen aktivoituminen tapahtui vuonna 2008. Myös tänäkin vuonna haluamme jatkaa voimistuvaa perinnettä.

Vappujuhla 2012

Tämän vuoden teemana on fasismin ja rasismin vastaisuus.

Pyykkipuiston kansanjuhla kokoaa työväenluokan parhaimman perinteen: joukkotapahtuman jossa on puheiden lisäksi musiikkia, yhteislaulua ja runoutta.

Illan kruunaa rock-pläjäys lähinnä paikallisten bändien toimesta.

Pyykkipuiston tapahtuma-alueella on saatavilla ilmaista kasviskeittoa tapahtuman aluksi, alueelta löytyy myös hyvän mielen lisäksi basaari, ruoan myyntiä, vappukanttiini ja bajamajat.

Järjestöille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille on vuokratavissa myyntipöytiä. Vappujuhliin kaivataan myös talkooväkeä hommiin. Tämän vuoden vappujuhlan ohjelma on lisätty sivuillemme.

Tapahtumasta infoa: Ossi Muujärvi ( 040 5526214 tai ossi.muujarvi[at]gmail.com )

Sydämellisesti tervetuloa, asiamme on yhteinen!

Mainokset
Avainsanat: , ,
Posted in: TAPAHTUMAT