Keskitysleiri tamperelaisittain

Posted on elokuu 2, 2012

4


Emilia Kukkala

Kaupunkilehti Moro kysyi Tampereen kaupunginvaltuutetuilta, pitäisikö päihdeongelmaiset ihmiset heivata keskustasta näille varta vasten rakennettuun leiriin, pois kunnon ihmisten silmistä. (Tosin sellaista ihmistä, jonka etiikka on niin mätä, että pitää itseään muita arvokkaampana, sanoisin kaikkea muuta kuin kunnolliseksi.)

En ollut uskoa silmiäni. Viisi Tampereen kaupunginvaltuutettua (puolueista edustettuina kok, sdp, kesk) oli sitä mieltä, että antaa mennä vaan.

Onhan täällä näitä ihmisroska-möläyttelyjä ollut ennenkin, mutta ihan totta olen luullut niitä möläyttelyiksi. Olin väärässä. Tamperelaisvaltuutetut kannattavat ihan vakavissaan keskitettyä leirityyppistä ratkaisua päihdeongelmaisille lähimmäisilleen.

Uskomattomin oli kokoomuslaisen Antti Hervosen vastaus.

Saara Saarteinen on tehnyt loistavaa työtä jo vuosien ajan. Ei hänkään pysty poistamaan ihmisroskia keskustasta. Poliisi on sitä varten. Kesäksi vapaa majoitus läheiselle saarelle. Paluu sitten kun jäät kantavat.”

Kas kun ei Ahvenanmaalle. Erikoislääkärin retoriikka, etiikka ja ratkaisukeinot ovat kuin suoraanTeuvo Hakkaraiselta. Sillä erotuksella, että lähtökohtaisesti otan Hervosen jotenkin vähän enemmän tosissaan. Semminkin, kun hänellä on ammatissaan todennäköisesti huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa kuin Hakkaraisella kuunaan kansanedustajana.

Ehdin jo toivoa, että kysymys on vain huonosta harkinnasta ja harvinaisen epäonnistuneesta huumorista, mutta Hervonen tarkentaa, että ”periaatteessa idea on mielestäni ihan hyvä”. Siten rohkenen sanoa, että mielestäni lausunnosta kuvastuu niin vastenmielinen ihmiskuva, että kuvottava on liian mieto termi sitä kuvaamaan. Yhdestä asiasta sentään olen samaa mieltä: tarvittava järjestyksenpito toden totta kuuluu poliisille – ei siis esimerkiksi yksityisille vartiointifirmoille. Eikö näin?

Ilpo Sirniön (sd) vitsi ei ollut yhtään sen parempi.

”Hankitaan jostakin maaseudulta autiotila tai vastaava kesäoleskeluun sopiva paikka. Ei tarvitse erityisiä mukavuuksia. Käynnistetään kampanja – Poista oma pultsari.”

Tässä vaiheessa hieron jo silmiäni. Demarit? Mitä tämä on?

En ole vielä päättänyt, pitäisikö näytellä yllättynyttä vai olla sitä.

Miten yksikään sivistyneenä itseään pitävä ihminen voi puhua ihmisistä roskina ja ehdottaa näiden siivoamista pois silmistä? Väittää, ettei tietyllä ihmisryhmällä ole oikeutta liikkua kaupungin keskustassa siinä, missä muillakin?

Toisaalta edes keskustorin päihdeongelmaiset eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä. He ovat varsin eritaustaisia (paitsi että rikkaat päihdeongelmaiset tuskin joutuvat hengaamaan torilla) ja keskenään erilaisia ihmisiä, joilla on päihdeongelma. Joka muuten on sairaus. Yhtä tolkullista olisi ehdottaa, että diabeetikot eivät saa liikkua keskustassa.

Paitsi valtuutettujemme fasismille flirttailevia lausuntoja, journalismin opiskelijana ja tekijänä (siksi hieman tökerösti ja itseäni samalla jalkaan ampuen) ihmettelen myös Moron jutun tyyliä.

Paperilehden kanteen on laitettu suuri kuva sammuneesta ihmisestä, josta sitten itse jutussa puhutaan ongelmana ja roskana. Muistaakseni (lehti ei ole tässä käsillä, jotta voisin tarkistaa) pääkirjoituskin oli samoilla linjoilla. Journalistieettisesti kokonaisuus on mielestäni vähintäänkin arveluttava. Ken kaipaa mustaa valkoisella, niin Journalistin ohjeissa sanotaan muun muassa, että ”jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava”.

Sanotaan siellä niinkin, että ”yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä”. Sammuneen miehen naama ei sentään ollut näkyvissä, mutten ole ihan varma, oliko koko kuva mitenkään erityisen tarpeellinen, etenkään tässä kontekstissa. Ei sen puoleen, kyseessä on julkinen paikka, jossa saa kuvata. Ihmetellä silti täytyy, että samalla kun kaupat ja kauppakeskukset jätetään hienotunteisesti rauhaan, tiedotonta ja sairasta ihmistä kuvataan huoletta.

Ihmistä. Toivoisin erityisesti niiden viiden leirimyönteisen valtuutetun tavaavan sanan: I-H-M-I-N-E-N. Ei roska tai ongelma. Sinä, minä, hän.

Yhdestä asiasta on Morolle on lausuttava kiitos. Hienoa työtä sikäli, että äänestäjien on toden totta hyvä tietää, ketkä poliitikoista kannattavat apartheid-politiikkaa ja ketkä eivät. Muut leiriratkaisua puoltaneet poliitikot löytyvät alun linkin takaa. Onneksi urpojen vastausten joukossa on paljon myös täyspäisiä ja ihmisyyttä puolustavia kommentteja.

Np. Huge L – Ei toivottu lastenlaulu

[pantterin puremia]

Mainokset
Avainsanat:
Posted in: POHDINNAT