Keltaiset hampaat, keltainen iho ja keltaiset sormet – Tiuraa yliopistolla härnänneelle sakkoja käräjillä

Posted on 4 syyskuun, 2011

1


Päivitetty 5.9.: virheellinen tuomio (lievä vahingonteko) korjattu (laittomaksi uhkaukseksi).

Keskiviikkona 24. elokuuta tuomittiin 23-vuotias tamperelaishenkilö (tai Ilta-Sanomien sanoin ”äärianarkisti”) sakkoihin laittomasta uhkauksesta. Lisäksi hänelle tuli maksettavaksi Marja Tiuran oikeudenkäyntikulut eli yhteensä noin 1600 euroa. 40 päiväsakosta vähennettiin 12 korvaukseksi niistä neljästä päivästä, jotka syytetty oli vangittuna vaalien aikana. Häntä syytettiin laittoman uhkauksen lisäksi vahingonteosta ja häneltä vaadittiin myös korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Tämän vuoden eduskuntavaalien alla nähtiin paljon vaalisabotaasia. Yksi näkyvimpiä tapauksia oli Tampereella ex-kansanedustaja Marja Tiuraan kohdistunut vaalimainonnan häiritseminen. Sinänsä juuri Tiuran kampanja ei ollut kovin yllättävä sabotoinnin kohde sen mittavasta budjetista ja Tiuran lahjusjupakasta johtuen.

Taannoisessa lehtijutussa Tiura näki vaalisabotaasin ja oman eduskunnasta putoamisensa välillä yhteyden. Todennäköisempi syy näyttäisi kuitenkin olevan Tiuran lahjussotku ja siitä seurannut raskas prosessi, jonka päätteeksi Tiuralle tuli oikeudessa syyttämättäjättämispäätös.

Käräjillä selviteltiin keväisten tapahtumien kulkua Tampereen yliopistolla. Tiura oli tullut päärakennuksen aulaan ja levitellyt siellä vaalimainoksiaan. Syytetty huomasi Tiuran ripustavan vaalimainoksiansa luomuruokapiirin mainostaululle ja kävi repimässä ne pois. Seurasi pieni väittely, jonka jälkeen Tiura lähti jatkamaan mainosten levittämistä.

Syytetty kiersi yliopistoa ja keräsi Tiuran jättämiä mainoksia, kunnes Tiura ja syytetty kohtasivat uudestaan yliopiston Pinni-rakennuksessa. Seurasi väittelyä mainostamisesta, vaalirahoitussotkusta ja muusta. Tässä vaiheessa paikalla oli kolmaskin henkilö, joka toimi lähinnä sovittelevana osapuolena. Tilanne ratkesi lopulta, kun Tiura poistui toisen henkilön kanssa tiedekunnan tiloihin ja syytetty lähti matkoihinsa.

Tuomion luennassa kerrottiin vastaajan kohottaneen nyrkissä olevat kätensä Tiuraa kohti. Tiura itse kertoi tällöin pystyneensä havainnoimaan, että vastaajan sormet olivat keltaiset. Yllä olevassa videossa oikeudenkäynnistä Tiura havainnollistaa itse tilannetta, jossa häntä uhattiin nyrkein. Tämän perusteella en näkisi kovin uskottavana ensinnäkään sitä, että joku toisen vahingoittamistarkoituksessa valmistautuisi lyöntiin Tiuran esittämällä tavalla tai ylipäänsä että sormien keltaisuutta pystyisi näkemään nyrkissä olevasta kädestä. Lisäksi oikeudenkäynnissä kuultu todistaja (yliopiston opettaja) sanoi, ettei tilanteessa uhattu ketään nyrkein. Sen lisäksi että nyrkissä olevan käden sormia ei näe (kokeile vaikka itse), sivuseikka lienee myös se, että ihmissilmä ei pysty millään tarkentamaan kunnolla edes kymmeneen senttimetriin, puhumattakaan neljästä, josta Tiura (myös todistajan ja tuomion luennan mukaan) tarkat havaintonsa teki.

Jo tapahtuma-ajan lehtijutuissa esiintyvää syytettä suusanallisesta uhkauksesta ei oikeudessa myöskään todennettu. Laittomasta uhkauksesta tuomitseminen perustui lähinnä Tiuran pelkoon väkivallasta, ei niinkään syytetyn ”käsiksi käymiseen” tai uhkailuun.

Tiuran asianajaja vetosi puheenvuorossaan tuomariin, että tuomiota harkittaessa pitäisi ottaa huomioon Tiuran työ kansanedustajana. Toisin sanoen vastaajaa pitäisi rangaista ankaremmin koska hän kritisoi ja härnäsi nimenomaan poliitikkoa. Ihmettelen suuresti, että tämä vetoomus ei näyttänyt vaikuttaneen tuomioon. Vaalien allahan kyseessä olevan poliitikon ja viranomaisten yhteistyö sujui aivan sulavasti. Syytettyä pidettiin neljä päivää kidnapattuna ja nyt oikeudessa selvinneen syyn vuoksi – väittelemisen ja mainoslehtisten roskiin heittämisen vuoksi. Käräjillä syyte lievästä vahingonteosta putosi, roskiin heitettyjen mainoslehtisten pieneen arvoon (puolustusasianajajan arvion mukaan 1-2 euroa) vedoten.

Tampereen Anarkistinen Musta Risti

Sakkoihin ja korvauksiin tuomittu toveri on vähävarainen ja tarvitsee rahallista tukea saadakseen maksut maksettua. Mikäli olet sellaisessa asemassa, että voit auttaa, ota yhteyttä sähköpostitse amrtampere@riseup.net ja pyydä tilinumero tai sovi muusta tavasta avustaa. Solidaarisuus on aseemme!

Lue myös Tampereen AMR:n aiempi tiedote Ex-kansanedustaja Marja Tiuraan liittyneistä ”uhkauksista” ja valtamedioiden uutisointia aiheesta

____________________________________________________

Pieni kronologia oikeusjuttuun johtaneista tapahtumista

Torstai 14.4. aamupäivä

Ilta-Sanomien uutisen pohjalta MTV3, Iltalehti ja Aamulehti uutisoivat kuinka Marja Tiuraan oli käyty käsiksi Tampereen yliopistolla edellisellä viikolla. Aamulehti otsikoi jopa, että ”Marja Tiuraan käyty jo kahdesti käsiksi – poliisi jahtaa epäiltyä”. Aamulehden mukaan Tiuran kimppuun ”on hyökätty kahdesti”.

Ilta-Sanomien mukaan hyökkääjä kävi Tiuraan käsiksi, ja Tiura pakeni juosten. MTV3 kertoi kuinka ”Tampereen poliisista kerrotaan, että … välikohtaus oli vakavahko. Kyse ei poliisin mukaan ollut pelkästään suunsoitosta.”

Poliisi kertoo Iltalehdelle, että epäiltyä ei ole otettu kiinni, koska ”kaupunki on aika iso”, ja poliisin on vaikea selvittää henkilön olinpaikkaa.

Tampereen AMR:n mukaan epäilty on elänyt koko ajan ihan tavallista arkea kotonaan.

Torstai 14.4. iltapäivä

MTV3 uutisoi, kuinka poliisi korjaa julkisuudessa olleita tietoja, eikä Tiuraan käyty käsiksi. Kyse olikin ollut ”suusanallisesta uhkauksesta”. MTV3:n uutisessa ”Poliisi korostaa, ettei Tiuran henkeä ole uhattu.”

Perjantai 15.4.

Mediat uutisoivat kuinka poliisi vihdoinkin tavoitti epäillyn, joka otettiin aamuyöllä kiinni ”Tampereella sijaitsevassa yksityisasunnossa”. Kyseinen yksityisasunto oli epäillyn kotiosoite, josta hänet olisi voitu ottaa kiinni minä tahansa päivänä.

Lehdissä kerrotaan epäillyn ”anarkistitaustasta”.

Iltapäivällä iltapäivälehtien riemu repeää. Iltalehti otsikoi: ”Äärianarkisti vainoaa Tiuraa”. Ilta-Sanomien nettilööpissä kerrotaan epäillyn ”rajusta taustasta”, mutta itse jutussa todetaan ettei epäillyn tilillä ole vakavia rikoksia.

Iltapäivällä kerrotaan myös poliisin ottaneen kiinni toisenkin miehen, joka on poliisille entuudestaan tuttu anarkistitoiminnan vuoksi. Helsingin Sanomat kertoo toisen kiinniotetun ”liikkuneen uhkauksesta epäillyn seurassa”.

Ensimmäinen kiinniotettu pidätetään iltapäivällä.

Lauantai 16.4.

Vaaliviikonlopun Ilta-Sanomien toisella sivulla on aukeaman kokoinen juttu siitä kuinka poliisi on kehottanut Tiuraa ”pysymään sisällä”. Jutussa kerrotaan kuinka Tiura kuitenkin jatkaa vaalityötään ja vakuuttaa kuinka ”demokratia ei antaudu uhkailujen edessä”.

Artikkelin yhteydessä poliisi spekuloi pidätetyn mahdollisella vangitsemisella maanantaina.

Perjantaina iltapäivällä kiinniotettua henkilöä kuulustellaan lauantaina iltapäivällä. Hän on todistetusti ollut työpaikallaan tapahtuma-aikaan, joten hänet vapautetaan nopeasti. Media ei uutisoi tästä mitään eikä poliisi tiedota.

Sunnuntai 17.4.

Marja Tiura putoaa eduskunnasta.

Maanantai 18.4.

Uhkauksesta epäilty vapautetaan. Media ei enää uutisoi aiheesta eikä poliisi tiedota.

Yhteenveto

Kyseessä on ollut Tiuran kampanjan tarkoituksellinen yritys kerätä sympatiapisteitä juuri vaalien alla. Asia tuli ensi kertaa esiin Ilta-Sanomien kautta torstaina. Ilta-Sanomille ja sitä kautta muulle lehdistölle oli tarkoituksella syötetty väärä tarina siitä kuinka Tiuraan oli muka käyty kahdesti käsiksi.

Poliisi korjasi myöhemmin ettei käsiksi ole käyty, ja myöhemmin kävi vielä ilmi että toisessa ”hyökkäyksessä” Tiuran vaalimökillä ei ehdokas itse edes ollut paikalla.

Tämän jälkeen poliisi teki kiinnioton perjantaiaamuna, vaikka se olisi voinut ottaa epäillyn kiinni milloin tahansa väitetyn uhkauksen esittämisen jälkeen. Ajankohta ei ollut sattuma. Perjantaiaamuna tehdyllä kiinniotolla voitiin pitää huoli siitä, että epäilty voidaan pitää säilössä vaaliviikonlopun yli pelkällä poliisin päätöksellä.

Aikaisemmin tehty kiinniotto olisi johtanut siihen, että epäilty olisi pitänyt vapauttaa ennen vaaleja, eikä ”äärianarkistin uhkaus” vaalistunttina olisi voinut toimia, vaan koko homma olisi todennäköisesti kussut Tiuran kintuille liian aikaisin.

Nyt saatiin maalattua kuva mystisistä ”äärianarkisteista”, jotka vainoavat Tiuraa. Muut mediat olivat viikonloppuun mennessä ilmeisesti jo riittävän hyvin perillä siitä mitä on meneillään, mutta homman aloittanut Ilta-Sanomat laittoi paraatipaikalle ison jutun siitä, kuinka vainottu demokratian sankari ei antaudu.

On hyvin tiedossa, että kokoomus on poliisien keskuudessa suosituin puolue. Kukaan ei enää tietenkään ylläty siitä miten häikäilemättömän korruptoitunut niljakas paska Tiura on, mutta tässä vaikuttaa olleen takana jonkinlainen Tiuran kampanjan, Tampereen poliisin ja Ilta-Sanomien välisen saunaseuran yritys auttaa ”äärianarkistien uhan” avulla korruptiokuningatarta pysymään eduskunnassa.

Anarkistit tosin ovat harvoin saaneet näin positiivista mediaa. Tiura on seudun vihatuin poliitikko, ja ajatus Tiuralle haittaa tekevistä anarkisteista todennäköisesti toi anarkisteille roppakaupalla pisteitä sieltä mistä anarkistit respectiä eniten toivovat.

Advertisement
Posted in: UUTISET